Madhya Pradesh NHM Community Health Officer Recruitment Model Exam Questions with Answer

The Community Health Officer RecruitmentWritten Examination will be conducted by Madhyapradesh National Health Mission For Recruiting Nursing B.Sc/ Post B.Sc Qualified for the post of Community Health Officer to work at Madhyapradesh in the year 2020-21. Many candidates were requesting www.nursingwork.in publishers to publish the model question papers. here we published 20 Model Questions with answers. more Nursing question papers with answers available at https://nursingwrittentestquestions.blogspot.com TheCommunity Nursing Officer Recrutiment Details available @ www.nursingwork.in

Question # 1 Which of the following drug is to be infused fast-

1.Aminophylline
2.Mannitol
3.Dopamine
4.Potassium chloride

Ans-B

Question # 2.    Research in which a researcher makes changes in an independent variable and studies their effects on dependent variable under controlled conditions is called as
(a)    Experimental research
(b)    Non-
Madhya Pradesh NHM Community Health Officer Recruitment Model Exam Questions with Answerexperimental research
(c)    Ethnog
raphic research
(d)    Anal
ytical research


Answer: (a)    Experimental research

Question # 3. Analgesics are giver-
1.To relieve pain

2.To give rest

3.To induce sleep

4.To destroy pathogenic microorganisms

Ans-A
Question # 4.    The administration of readymade antibodies is called as
(a)    Natural active immunity
(b)    Natural passive immunity
(c)    Artificial active immunity
(d)    Artificial passive immunity
 
Answer: (d)    Artificial passive immunity

Question # 5.:Paracetamol medicine/drug is-

1.Antipyretic

2.Antitussive

3.Antiasthemetic

4.Antiemetic

Ans-A
Question # 6.    Mode of transmission of Hepatitis A is
(a)    Faeco-oral route  
(b)    Blood products
(c)    Sexual contact   
(d)    Skin contact
 
Answer: (a)    Faeco-oral route

Question # 7.Antidote for heparin is-
1.vitamin K

2.protamine sulphate

3.aminocarpoic acid

4.Aminoderone

Ans-B
 

Question # 8.Which of the following antituberculosis drugs can damage the 8th cranial nerve-
1.Isoniazid (INH)

2.Paroaminosalicylic acid(PAS)

3.Ethambutol hydrochloride(Myambutol)

4.Streptomycin

Ans-D

Question # 9. Ondasetron,8mg IV (Intra-venious) given before chemotherapy is to prevent-
1.Alopecia

2.Fatigue

3.Vomiting

4.Pain

Ans-C


Question # 10.All of the following are side effects of phenytoin,expect-
1.Ataxia

2.Hirsuitism

3.Hypoglycemia

4.Gum Hypertrophy

Ans-C

Question # 11.    A situation where a supervisor gives some of her work to her subordinate is known as
(a)    Authority  

(b)    Delegation

(c)    Responsibility    

(d)    Decentralization

Answer: (b)    Delegation


Question # 12.Medications used for nausea and vomiting is known as-
1.Analgesics

2.Antipyretics

3.Antiemetics

4.Antibiotics

Ans-C

Question # 13.    Bell’s palsy is disorder of
(a)    Cranial nerve IV
(b)    Cranial nerve VII
(c)    Cranial nerve IX
(d)    Cranial nerve X 

Answer: (b)    Cranial nerve VII

Question # 14Severe allergic reaction to a drug is known as-
1.Anaphylactic

2.Ineteraction

3.Adverse effect

4.Toxicity

Ans-A

Question # 15.H2 Blocker of choice in liver disease is-
1.cimetidine

2.ranitidine

3.famotidine

4.nizatidine

Ans-D
Question # 16.Thrombolytic agent is a-
1.Streptokinase

2.Streptomaline

3.erythromycin

4.Sefotaxime

Ans-A
Question # 17.    One of the following is a cyanotic congenital heart disease:
(a)    Arterial septal defect
(b)    Ventricular septal defect
(c)    Pulmonary stenosis
(d)    Patent ductus arteriosus
 
Answer: (c)    Pulmonary stenosis

Question # 18.Anaphylatic reaction after administering penicillin indicates-
1.An acquired atopic sensitization

2.Passive immunity to penicillin allergen

3.Antibodies to penicillin developed after earlier use of the drug

4.Developed potent bivalent antibodies when the IV administration was started

Ans-C
Question # 19.Which is the following is a antidote for a patient with overdose or heparin-
1.Protomine sulphate

2.Vitamin-K

3.Atropine sulphate

4.Physostigmine

Ans-A
 
Question # 20    Increased uric acid level is found in
(a)    Wilson’s disease
(b)    Rheumatic fever
(c)    Parkinson’s disease
(d)    Gout
Answer: (d)    Gout

Comments