Staff Nurses Recruitment Exam Questions with Answer

Question No. 1:-Which is the preferred method of opening the airway of an unconscious patient who may have suffered a neck
injury?
 A:-Head tilt, chin lift
 B:-Chin lift
 C:-Jaw thrust
 D:-Extension of neck
 Correct Answer:- Option-C

Question No. 2:-Disaccharidase deficiency is classified under which of the following major causes of malabsorption syndrome
 A:-Defective Intraluminal digestion
 B:-Lymphatic obstruction
 C:-Primary mucosal cell abnormalities
 D:-Reduced small intestinal surface area
 Correct Answer:- Option-C

Question No. 3:-The enzyme used as a marker for alcohol abuse is
 A:-Gamma glutamyl transferase
 B:-Alanine aminotransferase
 C:-Aspartate amino transferase
 D:-Alkaline phosphatase
 Correct Answer:- Option-A

Question No. 4:-Who coined the term 'Schizophrenia'?
 A:-Kraepelin
 B:-Sander
 C:-Bleuler
 D:-Mayer Gross
 Correct Answer:- Option-C

Question No. 5:-Corticosteroids are effective in the treatment of
 A:-Cytotoxic edema
 B:-Vasogenic edema
 C:-Interstitial edema
 D:-Osmotic edema
 Correct Answer:- Option-B

Question No. 6:-Which is NOT True of Bombay blood group?
 A:-Lack of A, B, H antigen on erythrocyte
 B:-Can donate red blood cells to any member of the ABO blood group system
 C:-They cannot receive blood from A, B or O group donor
 D:-Express H antigen on erythrocyte
 Correct Answer:- Option-D

Question No. 7:-A client is receiving aminophylline intravenously to relieve severe asthma. Observe the client for
 A:-Visual disturbances
 B:-Hypotension
 C:-Decreased pulse rate
 D:-Decreased urinary output
 Correct Answer:- Option-B

Question No. 8:-The therapeutic ranges of phenytoin in adults is
 A:-10-20 μg/ml
 B:-20-30 μg/ml
 C:-30-40 μg/ml
 D:-40-50 μg/ml
 Correct Answer:- Option-A

Question No. 9:-All are vitamin K dependent factors EXCEPT
 A:-Factor 2
 B:-Factor 6
 C:-Factor 7
 D:-Factor 9
 Correct Answer:- Option-B

Question No. 10. Normal bleeding time is :
1) 1 - 2 minutes
2) 1 - 4 minutes
 3) 1 - 3 minutes
4) 1 - 5 minutes

NEXT PAGE

MOH Staff Nurse Exam Questions

1. While reviewing stress management technique with a patient diagnosed with multiple sclerosis, what would the nurse identify as MOST appropriate?
  • Relaxing in a warm bubble bath
  • Yoga in a cool room
  • Sun bathing
  • Cross –country running.
Answer: Relaxing in a warm bubble bath

2. he nurse is assessing the growth and development of a healthy three year old child. The nurse should expect the child to be able to:
  • Ride a bicycle
  • Jump rope
  • Throw a ball overhead
  • Hop on one foot.
Answer: Throw a ball overhead.


3. A patient with bowlegs due to abnormal bone formations and deformities has calcium level of 7.5mg/100ml. Which of the following foods would the nurse most likely instruct the patient to add to a diet?
  • Organ meats
  • Whole grains
  • Egg yolks
  • Chicken meat
Answer: Whole grains

4. When caring for a patient with an ostomy the nurse knows that extra skin protection for the personal skin is MOST important for those patients with a (an):
  • Ileostomy
  • Ascending colostomy
  • Transverse colostomy
  • Sigmoid colostomy

Answer: Ileostomy

5. The nurse calls together an interdisciplinary team with members from medicine , social service , the clergy and nutritional services to care for a patient with a terminal illness. Which of the following type of care would the team most likely be providing?
  • Palliative
  • Curative
  • Respite
  • Preventive
Answer: PalliativeT

6.A nurse is providing care to a patient with a new skin graft on the leg. The patient is upset and the nurse notes copious red drainage oozing around the dressing the nurse should immediately:
  • Lift the dressing to assess the area
  • Ask if the patient is having any pain
  • Apply firm pressure for 10 to 15 minutes
  • Assess the apical pulse.
Answer: C: Apply firm pressure for 10 to 15 minutes

7.To minimize the toddler from scratching and picking at healing skin graft, the nurse should utilize:
  • Mild sedatives
  • Hand mittens
  • Punishment for picking
  • Distractions

Hand mittens

8. Most common cause of perinatal mortality in multiple pregnancy
 A:-Dystocia
 B:-Anaemia
 C:-Interlocking
 D:-Prematurity

Answer:-  D:-Prematurity

9. A client with angina complaints that the angina pain is prolonged and severe and occurs at the same time each day, most often in the morning. On further assessment a nurse notes that the pain occurs in the absence of precipitating factors . This type of angina pain is best described as:

  • Stable angina
  • Unstable angina
  • Variant angina
  • Non angina pain.
Answer: Variant Angina.


10.  A patient recent underwent coronary artery graft (CABG) surgery. Which of the following nursing diagnose PRIORITY?
  • Anxiety
  • Impaired gas exchange
  • Acute pain
  • Sleep deprivation
  • Answer: Acute pain

AIIMS Staff Nurse Exam Question Answers

1. A client  named Mr. Anwar with a bowel resection and anastamosis returns to his room with an NG tube attached to intermittent suction. Which of the following observations indicates that the nasogastric suction is working properly?

A. Mr. Anwar drink plenty of Fluiids

B. Mr. Anwar is able to swallow
C. Mr. Anwar's abdomen is soft. 
D. Mr. Anwar Passed Urine

Answer: C. Mr. Anwar's abdomen is soft. 

2. According to Erickson’s stage of growth and development, the developmental task associated with middle childhood is:

A. Trust
B. Industry
C. Independence
D. Initiative

Answer: B. Industry

3. A female child named Baby Seral is admitted with a diagnosis of delusions of GRANDEUR. This diagnosis reflects a belief that one is:

A. Being Killed
B.  Responsible for evil world
C.Highly famous and important
D. Connected to client unrelated to oneself

Answer; C.Highly famous and important


4. The 5-minute Apgar of a baby delivered by C-section is recorded as 9. The most likely reason for this score is:

A. The mottled appearance of the trunk
B. The presence of conjunctival hemorrhages
C.Respiratory rate of 20–28 per minute
D. Cyanosis of the hands and feet 

Answer: D. Cyanosis of the hands and feet 

5 . The nurse should observe for side effects associated with the use of bronchodialators. A common side effect of bronchodilators is:

A. Palpitation
B.  Hypertension
C. Apnea
D. Nausea

Answer: D. Nausea

6. A 20 year old Mr. Utsava Kumar was diagnosed with dependent personality disorder. Which behavior is most likely to be evidence of ineffective individual coping?

A. Recurrent self-destructive behavior
B.Avoiding personal relationship
C. Not Showing interest in Social activities
D.Inability to make choices and decision without advise 

Answer: D.Inability to make choices and decision without advise 


7. A 5-month-old infant Baby Ashmitha admitted to the Hospital with a temperature of 103.8°F and irritability. Her  mother states that the child has been restless for the past several hours and that he had a seizure on the way to the hospital. A lumbar puncture confirms a diagnosis of bacterial meningitis. The nurse should assess the infant for:

A. Edema 
B.  Reflexes
C. Tenseness of the anterior fontanel
D. Negative scarf sign

Answer: C. Tenseness of the anterior fontanel

8. Nurse Manisha is caring for a female client who has suicidal tendency. When accompanying the client to the restroom, Nurse Manisha should…

A. Observe her 
B. Allow her to urinate and defecate.
C. Open the window and allow her to get some fresh air and let her go out.
D. Give her privacy

Answer: A. Observe her 

9. Which of the following symptoms is associated with exacerbation of multiple sclerosis?


A. Nausea
B. Diplopia
C.  Seizures
D. Insomnia

Answer: B. Diplopia


10. A client hemalatha is experiencing anxiety attack. The most appropriate nursing intervention should include?

A. Staying with the client and speaking in short sentences
B. Leaving the client alone
C. Turning on the television
D. Ask the client to play with other clients

Answer: A. Staying with the client and speaking in short sentences

Click here for more Nursing Question Answers

100 Staff Nurse Exam Questions with Answer

Question1:-The Shimla agreement was signed with Pakistan by
 A:-Indira Gandhi
 B:-I.K. Gujral
 C:-V.P. Singh
 D:-A.B. Vajpai
 Correct Answer:- Option-A
Question2:-"The Peoples Democracy" is the publication of
 A:-CPI
 B:-CPI (M)
 C:-DMK
 D:-NCP
 Correct Answer:- Option-B
Question3:-The Swaraj Party was founded by
 A:-C.R. Das
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-Subhash Chandrabose

 D:-Sarojini Naidu
 Correct Answer:- Option-A
Question4:-The architect of Indian Foreign Policy
 A:-Gandhiji
 B:-Jawaharlal Nehru
 C:-Motilal Nehru
 D:-Vallabhai Patel
 Correct Answer:- Option-B
Question5:-Smrithi Irani is the Union Minister of
 A:-Defence
 B:-Health
 C:-Human Resources Development
 D:-Panchayat
 Correct Answer:- Option-C
Question6:-The European country recently in news for economic crisis is
 A:-Rome
 B:-Greece
 C:-Netherlands
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-Ammannur Madhava Chakiar is famous for
 A:-Koodiyattom
 B:-Kathakali
 C:-Thullal
 D:-Koothu
 Correct Answer:- Option-A
Question8:-Kunjali Marakkar fought against
 A:-Portugese
 B:-Dutch
 C:-British
 D:-French
 Correct Answer:- Option-A
Question9:-The Battle of Kolachal held in the year
 A:-1541
 B:-1441
 C:-1841
 D:-1741
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-'Natan' is a cinema directed by
 A:-Shyam Prasad
 B:-Kamal
 C:-Jiju Ashokan
 D:-Premlal
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Pandit K.P. Karappan was a reformer from
 A:-Pulaya community
 B:-Ezhava
 C:-Araya
 D:-Paraya
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Kerala State Police Complaint Authority Chairman is
 A:-Justice Usha
 B:-Justice R.M. Lodha
 C:-Justice Vinod Chandran
 D:-Justice Narayana Kurup
 Correct Answer:- Option-D
Question13:-Santhal Rebellion was led by
 A:-Sanyasis
 B:-Tribals
 C:-Army
 D:-Kings
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-The highest court of a state
 A:-High Court
 B:-Supreme Court
 C:-Chief Judicial Magistrate Court
 D:-District Court
 Correct Answer:- Option-A
Question15:-The Kerala Chala Chitra Academy situated in
 A:-Kochi
 B:-Trivandrum
 C:-Thrissur
 D:-Calicut
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-'The Kesari' was the news paper run by
 A:-Gandhiji
 B:-Balagangadara Tilak
 C:-EMS
 D:-Dr. Palpu
 Correct Answer:- Option-B
Question17:-Am Admi Party has the Govt. in
 A:-Delhi
 B:-Punjab
 C:-Haryana
 D:-Bihar
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-Sabarmati Ashram founded by Gandhi in _____ State.
 A:-Bihar
 B:-UP
 C:-Gujarat

 D:-Madhyapradesh
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-'Do or Die' was the slogan of Gandhi related to
 A:-Quit India
 B:-Simon Commission
 C:-Non-co-operation
 D:-Civil Disobedience
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-'INDIA WINS FREEDOM' written by
 A:-Nehru
 B:-Abdul Kalam Azad
 C:-A.P.J. Abdul Kalam
 D:-Gandhiji
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Nursing is considered as
 A:-Profession of charity
 B:-Profession of caring
 C:-Profession of teaching
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-Ethics means
 A:-Study of belief and values
 B:-Study of human behaviour
 C:-Study of human concepts
 D:-Study of philosophical ideas of right or wrong behaviour
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-It is a way of reviewing the records for the purpose of collecting data
 A:-Research
 B:-Audit
 C:-Record
 D:-Report
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-One of the purpose of documentation
 A:-Legal record and audit
 B:-Keep the document up to date
 C:-Diagnostic purpose
 D:-Development of Nursing care plan
 Correct Answer:- Option-A
Question25:-Emergency admission means admitting the patient for
 A:-Routine examination
 B:-Treatment
 C:-Acute conditions
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question26:-The most important and frequent mode of transmission of nosocomical infection is
 A:-Contact transmission
 B:-Airborne
 C:-Droplet
 D:-Vehicle
 Correct Answer:- Option-A
Question27:-Hazard of restraints are
 A:-Nerve damage
 B:-Pressure sore
 C:-Foot drop
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Indication for nasogastric intubation
 A:-Paralysis of face and throat
 B:-Abdominal surgery
 C:-Paralytic illus
 D:-Acute abdominal pain
 Correct Answer:- Option-A
Question29:-After giving nasogastric feed, elevate the head end of 30-60 degree at least
 A:-40 mints
 B:-30 mints
 C:-60 mints
 D:-10 mints
 Correct Answer:- Option-B

Question30:-Anuria means
 A:-Formation and excretion of urine less than 100 ml in 24 hrs
 B:-Formation and excretion of urine less than 50 ml in 24 hrs
 C:-Formation and excretion of urine less than 10 ml in 24 hrs
 D:-No formation of urine
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-The replacement of air in the lungs with fluid or a mass
 A:-Consolidation
 B:-Empysema
 C:-Empyema
 D:-Fibrosis
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Invasion of micro-organism to a susceptible host is known as
 A:-Inflammation
 B:-Infection
 C:-Infiltration
 D:-Contamination
 Correct Answer:- Option-B
Question33:-Never apply heat to open wounds because
 A:-It may cause bleeding
 B:-It may enhance edema
 C:-It may enhance discomfort
 D:-It may spread infection to surrounding tissues
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-The reason for contraindication of oral intake is
 A:-Unconscious
 B:-Mouth trauma
 C:-Indigestion
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question35:-Z track injection is a method of injecting medication into
 A:-Large muscle
 B:-Long muscle
 C:-Short muscle
 D:-Strong muscle
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-A systematic or continuous procedure of collecting data regarding the origin and extent of a disease
 A:-Research
 B:-Attenuation
 C:-Notification
 D:-Surveillance
 Correct Answer:- Option-D

Question37:-One of the reason for impaired gas exchange is
 A:-Low tidal volume
 B:-Increased mucous production
 C:-Decreased air entry
 D:-Both (1) and (2)
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Nursing management of minor burns
 A:-Calculation of burn area and fluid
 B:-Initial evaluation and minimising pain, anxiety and administration of tetanus immunisation
 C:-Monitor the airway of breathing
 D:-Administration of antibiotics
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-The reason for incubating a nasogastric tube into the patients with extensive burns is
 A:-To improve breathing
 B:-To administer feeds
 C:-To prevent the risk of aspiration
 D:-To aspirate the stomach contents
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-The nursing interventions for patients with acute respiratory distress syndrome
 A:-Maintain patent airway
 B:-Monitor arterial blood gas values
 C:-Remove the misconceptions by discussion
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-The symptoms and signs of cardiac arrest includes
 A:-Slow respiration and reduced oxygen in tissues
 B:-Loss of consciousness and sweating
 C:-Rapid breathing and slow pulse rate
 D:-Absence of pulses and loss of conscious
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-First aid measures for rabid dog bite
 A:-Perform through washing of the bitten area with soap and water
 B:-Perform through washing of the bitten area with dettol
 C:-Perform through washing of the bitten area with saline
 D:-Perform through washing of the bitten area with sterile water
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-Pre-operative nursing care includes

 A:-Provide complete description of surgery, preparation of patient, exercise and pain relief
 B:-Elicitation of health history, collecting information and teaching
 C:-Documentation of baseline vital signs
 D:-Teaching the patient and family about the surgery
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-Risk factor for breast cancer
 A:-Recurrent infection and inflammation of breast
 B:-Ovarian and hormonal function
 C:-Dietary and environmental function
 D:-Both (2) and (3)
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-It is a type of refractory error in which light rays are focused in front of retina ?
 A:-Hypermetropia
 B:-Myopia
 C:-Metropia
 D:-Astigmatism
 Correct Answer:- Option-B
Question46:-Primary amenorrhoea means
 A:-Absence of menstruation for 3 months
 B:-Absence of menstruation for 6 months
 C:-Absence of menstruation for 1 year
 D:-Failure to begin spontaneous menstruation by the age of 16
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-The most important Nurses advice on patient with epilepsy
 A:-Take the medications regularly and consult the doctor in case of problem
 B:-Do not sit near the fire and do regular exercise
 C:-Do not engage in any activity and consult the doctor in case of problem
 D:-Do not develop stress and fatigue
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-The most important Nurse Responsibility in Relation to Intravenous Drug Administration is
 A:-Controlling the flow rate
 B:-Checking the prescription chart
 C:-Checking and maintaining patency of the vascular access device
 D:-Knowing the therapeutic use of drug
 Correct Answer:- Option-C
Question49:-The legal responsibilities of a Nurse includes
 A:-Protect the patients' rights
 B:-Keep legal records safety
 C:-Legal documentation
 D:-Both (1) and (2)
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The failure of professionals' to provide proper care and competent care to patient
 A:-Negligence
 B:-Dissemination
 C:-Parole
 D:-Malpractice
 Correct Answer:- Option-D
Question51:-This is one of the commonest condition associated with a high risk of suicide
 A:-Drug and Alcohol abuse
 B:-Schizophrenia
 C:-Major depression
 D:-Mania
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-It is leading cause of death in Infants and Young children
 A:-Pneumonia
 B:-Congenital anomalies
 C:-Diarrheal infection
 D:-Communicable diseases
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-Integrated Management of Neonatal and Childhood Illness (IMNCI) developed by
 A:-WHO and ICDS
 B:-UNICEF and IAP
 C:-UNICEF and ICDS
 D:-WHO and UNICEF
 Correct Answer:- Option-D
Question54:-DPT and DT vaccine should be stored between
 A:-4-8 degree Celsius
 B:-4-6 degree Celsius
 C:-6-8 degree Celsius
 D:-4-10 degree Celsius
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-The true contraindications of breast feeding are
 A:-HIV and Lithium therapy
 B:-Cystic fibrosis and Galactosemia
 C:-Galactosemia and Phenylketonuria
 D:-Cystic fibrosis and Galactosemia
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-The Nursing management of Children with Congestive Cardiac Failure is
 A:-Bed rest in propped up position (45 degree)
 B:-Oxygen Therapy
 C:-Restricting Activities
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-The most important Nursing management of children with Rheumatic Fever is
 A:-Bed rest
 B:-Nutrition
 C:-Antibiotic therapy
 D:-Steroid therapy
 Correct Answer:- Option-A

Question58:-One of the most important preventive measure in Thalassemia
 A:-Antenatal screening
 B:-Early blood examination
 C:-Fetoscopy
 D:-Genetic Counselling
 Correct Answer:- Option-D
Question59:-The most important Etiological factors of Cerebral Palsy includes
 A:-Low birth weight and Congenital malformation of Central Nervous System
 B:-Perinatal Hypoxia and Kernicterus
 C:-Birth trauma and Intraventricular Haemorrhage
 D:-Birth Asphyxia and Birth trauma
 Correct Answer:- Option-A
Question60:-Which of the following is not a sign and symptom of shock ?
 A:-Casualty complaints of thirst
 B:-Blurring of vision, Fainting and Giddiness
 C:-Face and lips becomes pale, Restlessness and Unconsciousness
 D:-Pulse becomes slower and stronger
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-Which of the following Checks of the casualty is give the first priority ?
 A:-Pulse and Respiration
 B:-Bleeding
 C:-Airway and Breathing
 D:-Unconciousness
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-Preventive method of thick me conium stained liquor is
 A:-Oropharyngeal suction before delivery
 B:-Oropharyngeal suction after delivery
 C:-Oropharyngeal suction during delivery
 D:-Nasal suctioning before and after delivery
 Correct Answer:- Option-A

Question63:-The reason for increased oral feeds for new born in Physiological Jaundice
 A:-To enhance bilirubin excreation
 B:-To enhance bilirubin production
 C:-To enhance bilirubin absorption
 D:-To enhance bilirubin exchange
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-It is one of the major public health problem in India
 A:-Malnutrition
 B:-Diarrhoea
 C:-Communicable diseases
 D:-Respiratory infection
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-The management of Intra Cranial Pressure (ICP) in Head injury includes
 A:-Prevention and treatment of convulsion
 B:-Prevention and treatment of fever
 C:-Assessment of Glasgow coma Scale
 D:-Slight head up position and controlled hyperventilation
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-The primary prevention of Mental Retardation includes
 A:-Early detection
 B:-Psychiatric treatment
 C:-Hormone replacement therapy
 D:-Genetic counselling
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-Dysfunction Uterine bleeding means
 A:-Excess or irregular Uterine bleeding
 B:-Excess of Uterine bleeding
 C:-Irregular of Uterine bleeding
 D:-Excess flow of Uterine bleeding for long period
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-Euthanasia means
 A:-Bad death
 B:-Good death
 C:-DNR
 D:-Advocacy
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-A nurse who is liable to her course of action is termed as
 A:-Responsible
 B:-Competent
 C:-Accountable
 D:-Autonomy
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-It is a set of collective statement about a group's expectations and standard of behaviour
 A:-Personal code of ethics
 B:-Professional code of ethics
 C:-The ICN code of ethics
 D:-Elements of the code
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-LAMA stands for
 A:-Left Against Medical Advice
 B:-Limited Access to Medical Advice
 C:-Leave Application for Medical Advice
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question72:-The purpose of nursing diagnosis is to
 A:-Analyse the collected data
 B:-Synthesise the data
 C:-Evaluate the data
 D:-Both (1) and (2)

 Correct Answer:- Option-D
Question73:-Child health is greatly depending upon
 A:-Maternal health
 B:-Family health
 C:-Socio economic status
 D:-Individual health
 Correct Answer:- Option-B
Question74:-It is the single most important determinant of the changes of the survival and healthy development of children
 A:-Infections
 B:-Low birth weight
 C:-Malnutrition
 D:-Poverty
 Correct Answer:- Option-B
Question75:-It is a specialized area of child health
 A:-Promotive paediatrics
 B:-Social paediatrics
 C:-Environmental paediatrics
 D:-Preventive paediatrics
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-It refers to individual self determination and freedom of choice is
 A:-Informed consent
 B:-Veracity
 C:-Autonomy
 D:-Respect
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Priorities are set based upon
 A:-Clients condition
 B:-Nurses condition
 C:-Hospital condition
 D:-Family condition
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-Which of the following skill is needed for physical examination ?
 A:-Intact senses
 B:-Objectivity
 C:-Communication
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Never palpate both carotid and symmetrical pulse at same time because
 A:-Excessive pressure may obstruct blood flow to the brain
 B:-Excessive pressure may obstruct blood flow to the lungs
 C:-Excessive pressure may obstruct blood flow to the heart
 D:-Excessive pressure may obstruct blood flow to the superior venacacva
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-An indicator of fluid balance
 A:-Urea
 B:-Hemoglobin
 C:-Sodium
 D:-Nitrogen
 Correct Answer:- Option-B
Question81:-It is a occupation of ethical components, devoted for the promotion of human and social welfare
 A:-Nursing
 B:-Ethics
 C:-Philosophy
 D:-Profession
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-The target of millennium Development Goals in India is
 A:-Reduce infectious disease
 B:-Improve nutrition
 C:-Increase standard of living
 D:-Eradicate extreme poverty
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-Inhalation of cotton fibre dust over long period of time is known as
 A:-Bagassosis
 B:-Farmers lung
 C:-Byssionosis
 D:-Arsenic lung
 Correct Answer:- Option-C
Question84:-The side effects of sublingual nitro-glycerine are
 A:-Headache, hypertension, cyanosis
 B:-Headache, hypotension, tachycardia
 C:-Headache, cyanosis, bradycardia
 D:-Headache, cyanosis, tachycardia
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Hypoxia means
 A:-Lack of oxygen in tissues
 B:-Lack of oxygen in blood
 C:-Lack of oxygen in skin
 D:-Lack of oxygen in capillaries
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-Clinical sign of death
 A:-Slow respiration
 B:-Weak pulse
 C:-Stiffening of the body
 D:-Dilated pupil
 Correct Answer:- Option-D
Question87:-The most important technique in preventing and controlling transmission of pathogens is
 A:-Cleaning equipment
 B:-Utilizing gloves
 C:-Hand washing
 D:-Wearing mask
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-The normal amount of oxygen in the arterial blood should be in the range of
 A:-80 - 100 mm of Hg
 B:-80 - 95 mm of Hg
 C:-90 - 100 mm of Hg
 D:-75 - 95 mm of Hg
 Correct Answer:- Option-A

Question89:-The type of restrains to prevent the patient pulling a catheter, iv lines and Hair etc
 A:-Elbow
 B:-Mitten
 C:-Clove hitch
 D:-Bootis
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-The flow rate (drops/mt) of 800 ml Ringer lactate solution for 10 Hrs transfusion through macro drip set
 A:-30 drops/mt
 B:-25 drops/mt
 C:-20 drops/mt
 D:-35 drops/mt
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-Dengue infection is caused by
 A:-Artho virus
 B:-Aedes aegypti virus
 C:-Para mixo virus
 D:-RNA virus
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-One of the diagnostic test for Tuberculosis
 A:-Mantoux test
 B:-Blood culture
 C:-Complete blood test
 D:-Widal test
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-The aim of Advance Life Support is
 A:-To enhance the tidal volume of lungs
 B:-To restore the function of brain
 C:-To restore spontaneous heart beat and respiration
 D:-To improve the breathing and circulation
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-One of the Spacing Barrier Contraceptive Method
 A:-Intrauterine device
 B:-Vasectomy
 C:-Tubectomy
 D:-Condoms
 Correct Answer:- Option-A
Question95:-The life span of RBCs
 A:-120 days
 B:-80 days
 C:-110 days
 D:-125 days
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-One of the symptom and sign of meningeal irritation
 A:-Fever
 B:-Neck stiffness
 C:-Convulsion
 D:-Pain
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-The initial assessment of New born is
 A:-Transitional assessment
 B:-Apgar score assessment
 C:-Ongoing assessment
 D:-Clinical assessment
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-The most important need for the new born immediately after birth
 A:-To provide warmth
 B:-To maintain circulation
 C:-To clear air way
 D:-To initiate breast feeding
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-Diarrhoea is more common in
 A:-Lack of breast feeding

 B:-Artificial feeding
 C:-Incorrect infant feeding
 D:-Early weaning
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-One of the biological factor which may cause mental disorder ?
 A:-Brain damage
 B:-Poverty
 C:-Abnormal parent child relationship
 D:-Alcoholism
 Correct Answer:- Option-A

Nursing MOH Question Answers

Question # 301:-Which of the following vitamin deficiency causes Wernicke Korsakoff syndrome?
 A:-Vitamin `"B_1"`
 B:-Vitamin `"B_2"`
 C:-Vitamin `"B_3"`
 D:-Vitamin `"B_6"`
 Correct Answer:- Option-A

Question # 302:-Most common primary malignant tumour in pediatric age group is
 A:-Astrocytoma
 B:-Ependymoma
 C:-Medulloblastoma
 D:-Choroid plexus carcinoma
 Correct Answer:- Option-C


Question # 303:-Serum Alpha feto protein level is elevated in
 A:-Hepatocellular carcinoma
 B:-Metastatic carcinoma
 C:-Cholangiocarcinoma
 D:-Klatskin tumor
 Correct Answer:- Option-A

Question # 304:-Rapid correction of hyponatremia can lead to
 A:-Cerebral edema
 B:-Metabolic encephalopathy
 C:-Cerebral salt wasting
 D:-Central pontine myelinolysis
 Correct Answer:- Option-D

Question # 305:-Which of the following is not a defense mechanism?
 A:-Rationalisation
 B:-Inhibition
 C:-Sublimation
 D:-Displacement
 Correct Answer:- Option-B

Question # 306:-All are premalignant lesions of skin EXCEPT
 A:-Actinic keratosis
 B:-Seborrheic keratosis
 C:-Bowens disease
 D:-Xeroderma pigmentosum
 Correct Answer:- Option-B


Question # 307:-The cranial nerve that passes through the anterosuperior compartment of Internal acoustic meatus is
 A:-Facial nerve
 B:-Cochlear nerve
 C:-Superor vestibular nerve
 D:-Inferior vestibular nerve
 Correct Answer:- Option-A

Question # 308:-Councilman bodies are seen in
 A:-Wilson disease
 B:-Acute viral hepatitis
 C:-Alcoholic hepatitis
 D:-Autoimmune hepatitis
 Correct Answer:- Option-B

Question # 309:-Thalamotomy is done is Parkinson's disease to relieve
 A:-Tremor
 B:-Dystonia
 C:-Dyskinesia
 D:-Depression
 Correct Answer:- Option-A


Question # 310:-Name the disease caused by the deficiency of the hormone insulin.
 A:-Diabetes incipidus
 B:-Klinefelter's syndrome
 C:-Diabetes mellitus
 D:-Down's syndrome
 Correct Answer:- Option-C

MORE QUESTION ANSWERS CLICK HERE

Staff Nurse Recruitment Exam Question Paper- Pdf.

 1. Which of the following is the major cause of maternal mortality in India?
  1. Haemorrhage
  2. Anemia
  3. Eclamsia
  4. Toxemias of Pregnancy
2. The Longest Musccle in Human body is:
  1. Iliacus
  2. Rectus femoris
  3. Psoas major
  4. Sartorius

3. Position used for administering enema is:
  1. Lithotomy Postiion
  2. Trendlenburg Position
  3. Sims position
  4. Fowlers Position
The Complete Question paper is available in JPEG and Pdf. Format, follow the link and images