SAUDI STAFF NURSE EXAM QUESTIONS

1. Nurses’ aides should always wear
a. clean uniforms
b. comfortable nursing shoes
c. socks or hose without runs
d. all of the above

Answer: d. all of the above

2. The client is having a cardiac catheterization. During the procedure, the client tells the nurse, “I’m feeling really hot.” Which response would be best?
a. “You are having an allergic reaction. I will get an order for Benadryl.”
b.  “That feeling of warmth indicates that the clots in the coronary vessels are dissolving.”
c.“That feeling of warmth is normal when the dye is injected.”
d. “I will tell your doctor and let him explain to you the reason for the hot feeling that you are experiencing.”

Answer: c.“That feeling of warmth is normal when the dye is injected.”

3. A patient has had hip surgery. Her legs should be:
a. abducted
b. elevated
c. in the most comfortable position for the patient
d. adducted

Answer: d. adducted

4. A resident’s daughter expresses concern because her father, who has Parkinson’s disease, appears “stuck” at times and stands still, unable to walk. The nurses’ assistant should tell the daughter that:
a. that is a common sign of Parkinson’s disease.
b. her father has likely had a stroke.
c. he is confused.
d. he just doesn’t feel like walking.

Answer: a. that is a common sign of Parkinson’s disease.
5. The brain is part of the:
a. locomotor system
b. endocrine system
c. nervous system
d. exocrine system

Answer: c. nervous system

6. Which medication is used to treat iron toxicity?
a. Desferal (deferoxamine)
b. Digibind (digoxin immune Fab)
c. Narcan (naloxane)
d. Zinecard (dexrazoxane)

Answer: a. Desferal (deferoxamine)

7. A patient asks for an extra pat of butter from an aide who is unfamiliar with her. The aide should:
a. get her some butter.
b. check what kind of diet she is on, and give the butter if she is on a
regular diet without fat or calorie restriction.
c. refuse, telling her that butter is not good for anyone.
d. give margarine instead because it is better for her.

Answer: b. check what kind of diet she is on, and give the butter if she is on a
regular diet without fat or calorie restriction.

8. Diabetes is:
a. common.
b. often associated with obesity and sedentary lifestyle.
c. controllable.
d. all of the above.

Answer: d. all of the above.

Comments