RARELY ASKED NURSING QUESTION AND ANSWERS

1. Increased amount of ketone bodies are excreted in urine in which of the following ?
 A:-starvation
 B:-diabetes mellitus
 C:-pregnancy
 D:-all the above

Answer:-  D:-all the above

2. Kopliks spots are seen in
 A:-Typhoid
 B:-Measels
 C:-Mumps
 D:-Rubella

Answer:-  B:-Measels

3. DOTS programme introduced for the treatment of
 A:-tuberculosis
 B:-leprosy
 C:-polio
 D:-malaria
Answer:-  A:-tuberculosis

4. Therapeutic use of clotrimazole
 A:-systemic antibacterial
 B:-topical anti fungal
 C:-systemic antifungal
 D:-topical antibacterial

Answer:-  B:-topical anti fungal


5. Hardness of water is due to the presence of
 A:-Calcium carbonate
 B:-Magnesium carbonate
 C:-Calcium and magnesium sulphate
 D:-Both Calcium carbonate and Magnesium carbonate

Answer:-   D:-Both Calcium carbonate and Magnesium carbonate

6. Antiseptic solution containing bleaching powder is
 A:-Eusol
 B:-Magsulf solution
 C:-Mercurochrome solution
 D:-AF lotion

Answer:-  A:-Eusol

7. Medicine prepared from the sun
 A:-Luna
 B:-Skatol
 C:-Sol
 D:-Pollis umbo

Answer:-  C:-Sol

8. Both Vitamin A & D are present in
 A:-shark liver oil
 B:-cod liver oil
 C:-gossypol
 D:-sesame oil

Answer:- B:-cod liver oil

9. The chemical substance which is responsible for the therapeutic effect in a drug is
 A:-Tannin
 B:-Glycoside
 C:-Alkaloid
 D:-Active principle

Answer:-  D:-Active principle

10. Which of the following drug concentrates in skeletal muscle ?
 A:-Tetracycline
 B:-Atropine
 C:-Digoxin
 D:-INH

Answer:-  C:-Digoxin

Comments